sâmbătă, 2 iulie 2016

Prezumţia cunoaşterii legii


Elaborarea legii este un proces lung şi complex, intrarea sa în vigoare fiind subordonată promulgării şi publicării ei.
Promulgarea este actul prin care şeful Statului atestă existenţa legii şi dă ordin autorităţilor publice să respecte şi să impună respectarea acesteia.
Numai actul adoptat de Parlament şi promulgat de Preşedinte constituie lege.
Publicarea legii este tipărirea legii în Monitorul Oficial. Publicarea este indispensabilă pentru existenţa legii. Textul publicat are forţă obligatorie.
Deşi momentul publicării este şi momentul iniţial al aplicării legii în timp, lucrurile nu sunt totdeauna simple.
Principiul ce determină momentul intrării în vigoare a unei norme juridice rezultă din regula potrivit căreia „nimeni nu poate fi ţinut să respecte o normă care nu ar putea să o cunoască”. În consecinţă, în principiu, norma va intra în vigoare, devenind obligatorie, de la data publicării.
De la data intrării în vigoare a legii, nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea ei (nemo censetur ingnorare legem).
Principiul nemo censetur ingnorare legem este, desigur, o ficţiune juridică necesară funcţionării sistemului, prin asigurarea – cel puţin teoretic – a unei egalităţi în faţa legii.
Aşa încât se consideră că prezumţia de cunoaştere a legii nu înseamnă neapărat că toată lumea cunoaşte toate legile, ceea ce este imposibil, ci acela care ignoră legea, indiferent de buna sau de reaua lui credinţă, nu poate împiedica aplicarea legii asupra sa. Însă, în unele situaţii, ţinând seama de specificitatea domeniul reglementat, de importanţa reglementării sau de împrejurarea că domeniul respectiv este reglementat pentru prima dată sau într-un mod cu totul diferit, legiuitorul poate să ia în considerare o anumită durată necesară ajungerii normei publicate la cunoştinţa efectivă a subiecţilor vizaţi.
În sistemul juridic românesc, după revizuirea Constituţiei (29 octombrie 2003), dispoziţiile art.78 introduc regula potrivit căreia „Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”.
Termenul de 3 zile de la publicare până la intrarea în vigoare prevăzut în art.78 din Constituţia revizuită se calculează pe zile libere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu