joi, 23 august 2012

Parlamentul, o masă de manevră


Tot mai multe voci afirmă în ultima vreme că Guvernul a transformat Parlamentul într-o „masă de manevră”. Se are în vedere intervenţia premierului care, cu dispreţ suveran faţă de dispoziţiile imperative ale legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, anunţa că „Parlamentul (?) va transmite Curţii Constituţionale că în realitatea nu suntem 18 milioane”. Mă întrebam cui anume, dacă nu Guvernului, i-a revenit sarcina organizării referendumului, aducerii la zi a listelor electorale permanente şi a felului în care se calculează rezultatele? Ca urmare a unor astfel de „încurajări”, însuşi Parlamentul declară cu emfază că, după pronunţarea Curţii, el este cel chemat să stabilească „calea de urmat”. Mai exact, în situaţia în care Curtea Constituţională va constata că „nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege pentru referendum, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.
Or, potrivit art.47 alin.3 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale: „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună” şi – Atenţie! – potrivit art. 45 alin.2 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului: „Legea de revizuire a Constituţiei sau, după caz, măsura demiterii din funcţie a Preşedintelui României intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului”. Aşa cum potrivit art.37 alin.2 din Legea nr. 47/1992 „rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională” şi măsura repunerii în funcţie a Preşedintelui României intră în vigoare, ope legis, la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Curţii Constituţionale privind rezultatul referendumului.
De aici şi până la a ajunge să plângem soarta Parlamentului este cale lungă.
Apropo, dle Geoană, zicerea dvs. potrivit căreia „Curtea Constituţională a României într-un fel şi-a semnat actul de condamnare, fiind evident că în viitor algoritmul politic de numire al acestora va fi modificat” mă amuză teribil. Judecătorii Curţii – indiferent că au votat pro sau contra – şi-au făcut meseria, dar aceasta nu este un lucru deosebit. Când lauzi normalul, statul este anormal. Când ajungi să lauzi normalul asta nu mai este un stat de drept. Când vă laud eu pe dvs. că sunteţi unul dintre cei mai capabili politicieni, sunteţi, dar nu vă laud pentru asta, precum nu laud doctorul că a făcut o operaţie de apendicită şi nici pe judecător că judecă. Iar domniile lor au judecat deoarece pentru asta sunt plătiţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu